Jedna od promjena koje su nas dočekale u 2024. godini jest i porezni tretman napojnica. Zakon definira napojnicu kao “nagradu za dobro obavljenu uslugu“, a to nije ograničeno samo na ugostiteljstvo. Dapače, bilo koja usluga može se nagraditi napojnicom, a za pravilnu fiskalizaciju važno je pravilno upisati iznos napojnice, u blagajnu.

Dodavanje ovlasti djelatnicima za fiskalizaciju napojnica

Kako bi vaši djelatnici mogli unositi napojnice, morate im dodijeliti nove ovlasti. Ovlasti se dodaju ovdje: Matični podaciGrupa osoblja-odjeli. Ovdje odaberete grupu kojoj pripadaju djelatnici i kliknite na Ovlaštenja djelatnika.

Ovlaštenja djelatnika u Thoru

U ovlaštenjima djelatnika odaberite između dvije opcije (možete kliknuti i obje):

  1. Funkcionalnosti, Dopusti djelatniku unos napojnice na račune koje je on izdao?
  2. Funkcionalnosti, Dopusti djelatniku unos napojnice na sve račune (bez obzira tko je izdao račun)?
Spremite svoj odabir klikom na Izmjena podataka.

Kako se unosi iznos napojnice?

Iznos napojnice moguće je unijeti na dva načina:

  1. prilikom izdavanja računa
  2. nakon izdavanja

Unos napojnice prilikom izdavanja računa

Za unos napojnice prilikom izdavanja računa potrebno je imati podešenu postavku uzvrata novca u programu. Svaki put kod izdavanja računa gdje je gotovina sredstvo plaćanja otvorit će se prozor za unos novčanica koje ste dobili od kupca. U ovom prozoru imate mogućnost unosa iznosa napojnice. Iznos napoknice možete sami upisati ili odabrati da program upiše razliku između primljenog iznosa i iznosa računa (tj. ostatak).

Na ovom prozoru s donje lijeve strane imate mogućnost automatskog izračuna iznosa napojnice, ili na desnoj strani ručno možete upisati iznos.

Iznos napojnice bit će tiskan na računu. On je informativnog karaktera i prikazuje se na dnu računa. Napominjemo da ne postoji zakonska obaveza za iskazivanjem iznosa napojnice na računu, no zbog lakšeg snalaženja i preglednosti račun će se tiskati s tim iznosom ako je blagajna dobila informaciju prilikom obrade računa.

Iznos napojnice prikazuje se na dnu računa.

Unos napojnice nakon izdavanja računa

Ako naknadno unosite iznos napojnice u blagajnu (na primjer, jer u postavkama niste imali podešen uzvrat novca prilikom izdavanja računa), napojnicu je potrebno unijeti preko pregleda računa. Kliknite na MaloprodajaPregled računa.

U pregledu računa unesite račun za koji je potrebno vezati napojnicu i kliknite na Unos napojnice. Tamo je potrebno unijeti ne samo iznos napojnice, nego i način plaćanja napojnice.

Na pregledu računa odaberite račun za koji je potrebno unijeti napojnicu i kliknite na polje Unos napojnice.
Ekran za naknadni unos napojnice u račun. Ovdje možete i ispraviti pogrešno unesenu napojnicu.

Kako prekontrolirati primljene napojnice?

U svom dnevnom prometu možete vidjeti pregled napojnica koje su vaši djelatnici fiskalizirali. Odaberite period za koji vas zanima statistika i s desne strane dnevnog prometa vidjet ćete informaciju o iznosu fiskaliziranih napojnica i načinu plaćanja napojnica.

Osim što možete pregledati iznos napojnica, ovdje možete i napraviti ispis informacija o napojnicama u Excel formatu.

Kod ulaza u dnevni promet maloprodaje dodana je mogućnost s kojom iznos primljenih napojnica u gotovini možete pribrojiti pologu koji nosite u banku. Ako je ova opcija odabrana, obrazac HUB i specifikacija prometa uključivat će i napojnice primljene u gotovini.

Prva opcija automatski zbraja napojnice plaćene gotovinom u odnos na banku.

 

Napomena: Naknadni unos i fiskalizacija napojnice moguća je za sve račune do 48 sati od izdavanja računa.