Sarajevo, 3. novembra 2022. – USAID projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) i Monri Payments, regionalni lider u procesiranju kartičnog plaćanja, potpisali su Zajednički plan implementacije s ciljem olakšanja i proširenja pristupa mogućnostima online plaćanja u turističkom sektoru Bosne i Hercegovine. Na ovaj način bit će značajno povećana količina turističkih ponuda u Bosni i Hercegovini koje su dostupne online, te time i bolje online vidljivosti i prisutnosti Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije.

Damir Čaušević, izvršni direktor Monri Payments-a, rekao je: „Kao fintech kompanija, Monri je itekako svjestan koliko su nove tehnologije i digitalizacija vitalne u svim industrijama, a posebno u jednoj tako otvorenoj za vanjske uticaje kao što je turizam. Ponosni smo što smo imali priliku da doprinesemo USAID-ovom projektu našom uslugom za obradu plaćanja putem interneta, budući da su sigurna i brza online plaćanja postala standard koju strani, ali i domaći turisti očekuju. Ako naše zalaganje i učešće u projektu barem malo doprinese boljem pozicioniranju bh. turističke ponude, bit ćemo više nego sretni.“

Turistički sektor Bosne i Hercegovine suočava se s velikim izazovima vezanim za mogućnost prodaje putem interneta koje omogućavaju sigurne i pristupačne instant rezervacije i potvrde integrirane u web stranice i druge prodajne kanale. Većina rezervacija, pogotovo u mikro i malim preduzećima, trenutno se provodi putem kontakt forme, te stoga nije moguće provesti kompletnu rezervaciju u jednoj posjeti web stranici, što je usluga koju današnji putnici očekuju.

U sklopu Zajedničkog plana implementacije, partneri su se obavezali da ulože napore u podizanje svijesti o značaju instant rezervacija, potvrđivanja i mogućnosti plaćanja u savremenom turizmu; pripreme posebne ponude i popuste kako bi potakli ponuđače turističkih usluga da koriste usluge online plaćanja te obezbijede posebne ponude partnerskih banaka.

Između ostalog, pogodnosti ponude za turistički sektor, pored nižih troškova uključuju i obavljanje online plaćanja kroz besplatne dodatne servise poput Pay by link opcije koja omogućava plaćanje putem jedinstvenog linka, SecureVaulta, Promotions servisa i ostalih funkcionalnosti.

Karl Wurster, direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID/BiH, izjavio je: „USAID u Bosni i Hercegovini nastoji stvoriti dinamičnu, održivu turističku ekonomiju predvođenu privatnim sektorom. Jedan od ključnih elemenata razvoja modernog turizma je digitalizacija, uključujući značajno proširenje online ponude. Mogućnost online rezervacije i plaćanja turističkih usluga osnovna je usluga koja je široko dostupna u gotovo cijelom svijetu, te nam je posebno drago što će kompanija Monri u saradnji sa USAID-ovim Projektom razvoja turizma u Bosni i Hercegovini omogućiti pristup online plaćanju za turistički sektor BiH. Na ovaj način Bosna i Hercegovina čini još jedan značajan korak u razvoju ka jednoj od vodećih međunarodnih turističkih destinacija.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)