Svi će ugostitelji i trgovci prolaziti slične procedure kod prelaska na euro, no dio naših kupaca bit će otvoren u ponoć, te će zbog toga imati poseban set izazova. Kako biste bili spremni na sve što vas očekuje, molimo vas da pažljivo pročitate sljedeći članak.

Zatvaranje stolova prije ponoći

Budući da se u ponoć događa promjena valute, naša je preporuka da sve stolove naplatite i zatvorite prije ponoći u kunama. Iste stolove možete nakon ponoći otvoriti u eurima i nastaviti normalno rad. Ako ne zatvorite svoje stolove prije ponoći, blagajna će automatski konvertirati iznose stavaka u euro korištenjem fiksnog tečaja, koji možda neće odgovarati novom euro cjeniku koji ste pripremili za korištenje u 2023. godini

Za zatvaranje i otvaranje stolova, molimo vas da slijedite ove upute:

31. prosinca 2022. zatvorite blagajnu prije ponoći, odnosno do 23:59. Formu Administracije otvarate klikom na ikonu lokota.

Korak 1: Otvorite formu administracije klikom na ikonu lokota.

U Administraciji odaberite opciju Obračun blagajne.

Korak 2: Odaberite opciju Obračun blagajne.

Potvrdite zaključavanje obračunskog razdoblja i zaključavanje blagajne klikom na YES.

Korak 3: Potvrdite klikom na YES zaključavanje blagajne.

Otvaranje stolova nakon ponoći

Kako biste nastavili s radom, morate otvoriti novi fiskalni dan s datumom 1.1.2023.

Korak 4: Za nastavak s radom nakon ponoći 2023. godine, otvorite novi fiskalni dan.

Ujutro, kad vam smjena završi, zatvorite fiskalni dan. Ako taj dan imate i dnevnu ili popodnevnu smjenu, samo na današnji dan, otvorit ćete novi fiskalni dan s istim datumom. Vaša dnevna/popodnevna smjena zatvorit će svoju smjenu kad završi, te ćete vi imati dva dnevna obračuna s istim datumom.

Oba obračuna (Z1 i Z2) bit će zasebni (polog + promet), a izvještaji za 1. siječnja 2023. promet će oba obračuna prikazivati kao cjelinu, odnosno oba iznosa će pripadati prometu ostvarenom 1. siječnja 2023.

Pripazite na sljedeće postavke blagajne:

  • Prva dva tjedna siječnja morate primati i eure i kune kao sredstvo gotovinskog plaćanja, pomozite si korištenjem našeg kalkulatora.
  • Polog će vam kasa automatski preračunati u eure, ako je uključena opcija da se polog prebacuje u drugi dan. Promijenite ručno iznos pologa ako želite odabrati drugi iznos.
  • Napravite obračun na kraju jutra, tj. ponovo otvorite fiskalni dan, kako biste imali razdvojene totale.

Upute vezane za inventuru i prijenos početnog stanja iz 2022. godine u 2023., molimo da pročitate u našem članku na linku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)