Zakonska obaveza dvojnog iskazivanja cijena aktivna je u Hrvatskoj od 5. rujna 2022. godine do 31. prosinca 2023. godine. No, s promjenom službene valute iz kune u euro koja će se dogoditi u ponoć, 1. siječnja 2023. godine, mijenja se raspored iskazivanja cijena. Dok sad imamo cjenike na kojima su primarno ispisane kune, a euri su dodatna informacija, od Nove godine morat ćemo obrnuto prikazivati cijene, prvo u eurima, a nakon toga informaciju o konverziji tog iznosa u kune.

Da biste se na vrijeme pripremili na ovu promjenu, morat ćete provjeriti i potvrditi svoje cjenike u eurima tijekom prosinca. Vaša će vas blagajna podsjećati na pripremanje cjenika u eurima svaka dva dana ispisom poruke na pisaču, a ako to ne učinite u prosincu, onda će se 1.1.2023. početi koristiti automatska konverzija po fiksnom tečaju s dvije decimale. Kako bismo vam olakšali konverziju cijena, vaša Remaris blagajna sad ima čarobnjak za konverzije koje možete koristiti prilikom pripreme cjenika.

Kako pripremiti novi cjenik u eurima u blagajni Remaris?

U svom pogramu kliknite na Cjenici. Otvorite trenutačno aktivni cjenik, upišite datum kraja trajanja cjenika kao 31.12.2022. i spremite promjene.

Sad otvorite novi cjenik klikom na Dodaj i podesite ga s datumom početka 1.1.2023. Na lijevoj strani je vidljiv Aktivan i Budući cjenik. Spremite ga bez artikala.

Ponovo se vratite u svoj kunski cjenik, te odaberite opciju Kopiraj na sa konverzijom. (Postojeća opcija kopiranja cjenika „Kopiraj na“ bit će moguća samo za cjenike u istoj valuti. Znači kunski će se cjenik moći kopirati jedino i samo na kunski cjenik, a cjenik u eurima će se moći kopirati na jedino i samo na cjenik u eurima.)

Nova opcija Kopiraj na sa konverzijom radit će samo kad kunski cjenik kopirate na cijenik u eurima, pa pripazite da su u oba datumi pravilno postavljeni. Prilikom korištenja ove opcije moguće je odabrati način zaokruživanja;

 • Bez zaokruživanja
  • Cijena će se konvertirati prema fiksnom tečaju 1 EUR = 7,53450 HRK i u dvije decimale.
 • Zaokruživanje na 0,1 € (na niže)
  • Cijena će se konvertirati prema fiksnom tečaju 1 EUR = 7,53450 HRK, a nakon konverzije bit će zaokružena na jednu decimalu, i to nižu.
  • Primjer 1: Ako u kunskom cjeniku kava s mlijekom košta 12 kn. Konverzijom cijene dolazimo do iznosa od 1,59 €, a ako se koristi ova opcija zaokruživanja, u cjeniku će biti cijena od 1,5 €.
  • Primjer 2: Ako u kunskom cjeniku Coca-cola košta 16 kn. Konverzijom cijene dolazimo do iznosa od 2,12 €, a ako se koristi ova opcija zaokruživanja, u cjeniku će biti cijena od 2,1 €.
 • Zaokruživanje na 0,1 € (na više)
  • Cijena će se konvertirati prema fiksnom tečaju 1 EUR = 7,53450 HRK, a nakon konverzije bit će zaokružena na jednu decimalu, i to višu.
  • Primjer 1: Ako u kunskom cjeniku kava s mlijekom košta 12 kn. Konverzijom cijene dolazimo do iznosa od 1,59 €, a ako se koristi ova opcija zaokruživanja, u cjeniku će biti cijena od 1,6 €.
  • Primjer 2: Ako u kunskom cjeniku Coca-cola košta 16 kn. Konverzijom cijene dolazimo do iznosa od 2,12 €, a ako se koristi ova opcija zaokruživanja, u cjeniku će biti cijena od 2,2 €.

Napomena: Vaš ugostiteljski program Remaris nudi vam čarobnjake za konverziju kako bismo vam olakšali pripremu za euro. Molimo Vas da se o eventualnim promjenama cijena od 1. siječnja 2023. konzultirate sa svojim knjigovođom ili poreznim savjetnikom. Imajte na umu da prema Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u RH (članak 8.), zabranjeno je pri uvođenju eura povećati cijene bez opravdanog razloga.

Čarobnjak za zaokruživanje cijena na jednu decimalu, bilo veću ili manju, NE radi kad je riječ o cijenama trgovačkih artikala. 

Što će se dogoditi ako ne pripremite cjenik u eurima?

Ako niti nakon 1. siječnja 2023. ne postoji spreman cjenik u eurima, računi će se izdavati po cijenama na kunskom cjeniku, konvertiranom po fiksnom tečaju 7,53450. Npr. ako se 1.1.2023. izdaje račun na kojem je:

 • Kava s mlijekom – 12 kn
 • Coca-cola – 16 kn

Na računu će biti artikli s cijenama:

 • Kava s mlijekom – 1,59 €
 • Coca-cola – 2,12 €

Cjenik će u programu biti i dalje u kunama te ćete morati otvoriti novi cjenik koji će imati valutu EUR, inače nećete moći mijenjati cijene u eurima.

Molimo vas da pročitate objašnjenje o tome kako program konvertira cijene. U svakom slučaju, na manageru ćete moći ispisati nove dvojne cjenike za 2023. godinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)