Na 16. Forumu zagrebačkih ugostitelja Hrvoje Habjanec, naš član uprave zadužen za razvoj rješenja za ugostiteljstvo, prezentirao je rezultate našeg internog istraživanja oko uvođenja kartičnih napojnica.

U istraživanju smo okupili 2.6+ milijuna računa u prigodnom uzorku korisnika blagajne Remaris, a u periodu od 1.1. do 1.10. 2024. Među računima kod kojih je korištena usluga napojnice, 70%  fiskaliziranih napojnica bilo je plaćeno karticom, a 30% napojnica zabilježeno je prilikom plaćanja gotovinom. Habjanec je napomenuo da, iako je pravni i porezni okvir za korištenje napojnica stupio na snagu s prvim siječnja, prvih nekoliko mjeseci ove godine cijela je industrija provela u radu na operativnoj primjeni rješenja i prilagodbi kartičnih aplikacija.

“Pravo korištenje kartičnih napojnica počelo je u kasno proljeće. Mnogi su ugostitelji ovu opciju tek aktivirali pred sezonu, dosta njih od 1. srpnja. Tijekom cijele sezone rastao nam je broj aktiviranih napojnica. Pretpostavljam da se to događalo jer su ugostitelji međusobnom komunikacijom uviđali korisnost ove opcije. Bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije i vidjeti kakve ćemo podatke imati iduće godine“, dodao je Habjanec.

Analiza broja lokala koji napojnice koriste i volumena napojnica pokazala je da je čak 80% lokala koji koriste tu opciju raspršeno između Grada Zagreba i pet ‘morskih’  županija: Primorsko-goranske, Istarske, Zadarske, Šibensko-kninke i Splitsko-dalmatinske županije. Iako ovo nisu reprezentativni podaci za cijelu državu, jer ne uključuju niti Monrijevu blagajnu Smart, niti ostala blagajnička rješenja, utjecaj turizma na ugostiteljstvo nije iznenađujući.

Ukupan iznos fiskaliziranih napojnica u istraživanju prešao je 7,6 milijuna eura, što je značajka brojka i financijski benefit svakom konobaru, kuharu i ostalom osoblju u ugostiteljskom objektu koje je na taj način dodatno nagrađeno za svoj rad. Komentirajući glavnu temu Foruma i nedostatak radne snage kao jedan od aktualnih izazova i problema u ugostiteljstvu, Habjanec je istaknuo pozitivan utjecaj napojnice kao dodatne nagrade ugostiteljskom osoblju, kao i olakšavanje svakodnevnog rada kroz digitalizaciju i tehnološka rješenja.

Habjanec je izlaganje završio ističući važnost edukacije svih sudionika u industriji, od produzetnika i ugostitelja, preko osoblja i radnika poput konobara, voditelja i knjigovođa; kao i samih gostiju kojima je mogućnost ostavljanja napojnica na kartici novost.

Habjanec je istaknuo važnost edukacije svih sudionika u industriji

Nakon ove prezentacije, Forum zagrebačkih ugostitelja nastavio se s programom, koji osim govora, izlaganja i panela ove godine uključuje i dodjelu priznanja predstavnicima struke za doprinos i uspjeh u industriji. Ove su godine prvi put sve dobitnice bile žene: priznanje Ugostiteljska tradicija za očuvanje i nastavak dugogodišnje obiteljske tradicije dobila je Daniela Gajski, a Ana Grgić Tomić nagrađena je priznanjem za cheficu vrhunske gastronomije, inovativni pristup i strastveni rad.

Priznanje Menadžerica u ugostiteljstvu dobila je Ana Lisak, za razvoj ugostiteljstva Žakline Troskot, za promociju ugostiteljske struke Karin Mimica, a priznanje za 30 godina izvrsnosti i kvalitete u ugostiteljstvu Ljerka Nauković.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)