Nakon odrađene inventure vrijeme je za postupak otvaranja nove godine u trgovačkom sustavu Thor.

Maloprodaja i veleprodaja

Program se pokrene na uobičajen način, duplim klikom lijeve tipke miša na ikonu programa Thor.

Slijedi odabir datuma za rad u programu. Provjeriti je li datum ispravan te pritisnuti tipku OK ili ENTER za nastavak.

Nakon što ste potvrdili ispravan datum, otvorit će se prozor za otvaranje nove godine.

*Potrebno je potvrditi otvaranje nove godine 2 puta

Nakon potvrđivanja nove godine program krene s prebacivanjem podataka u novu godinu.

Proces prebacivanja može potrajati nekoliko minuta, ovisno o količini podataka u bazi. Bitno je da ne zatvarate program na silu, pogotovo na sporijim računalima gdje sve traje dosta duže.

Kada je program odradio prebacivanje radne godine, javlja se sljedeća poruka:

Nakon što ste obavijest o završetku prebacivanja radne godine, potrebno je ponovno pokrenuti program Thor.

Nakon pokretanja potvrde datuma i logiranja sa svojom šifrom i zaporkom, potrebno je obratiti pažnju na datum i godinu koja se nalazi u programu.

*ovisno o modulima koje koristite slika izbornika može varirati

Većina potrebnih opcija za rad u programu se nalazi u donjem dijelu ekrana, a ostali izbornici su u gornjem dijelu, ovisno o području koje vam je potrebno.

Ako niste zaključili sve dokumente u protekloj godini, program neće dozvoliti otvaranje nove godine. Javit će se poruka koji dokumenti nisu zaključeni. Potrebno je dokumente zaključiti kako biste mogli bez problema otvoriti novu radnu godinu.

Potrebno je ući u program s datumom 31.12. tako da nakon pokretanja programa unesete ručno datum 31.12. protekle godine.

Javit će se obavijest da ulazite u program s drugačijim datumom nego što je u računalu. Potrebno je unijeti VERIFIKACIJSKI KLJUČ i puno IME I PREZIME osobe koja će zaključiti otvorene dokumente u programu. VERIFIKACIJSKI KLJUČ nalazi se iznad polja za unos, potrebno ga je ručno prepisati zbog sigurnosti.

Nakon ulaska u program s 31.12.  možete zaključiti dokumente. Potrebno je obratiti pažnju i na otvorene otpremnice (ako koristite veleprodajni modul) kako biste izdali zbirne račune.

Kada završite sa zaključenjem dokumenata, ponovno pokrenite program i slijedite korake za otvaranje nove godine.

 

Maloprodaja, veleprodaja i proizvodnja

Imate li maloprodaju, veleprodaju (skladište gotovih proizvoda) i proizvodnju, potrebno je prvo otvoriti novu godinu na skladištu gotovih proizvoda pa onda na skladištu sirovina/proizvodnje.
Postupak kako otvoriti novu godinu na skladištu gotovih proizvoda isti je kao i kod svih modula/skladišta Thor programa.

 

Maloprodaja s centraliziranim sustavom

Kod centraliziranih sustava, preporuka je da se prvo otvori nova godina na centralnom skladištu, pa onda na ostalim skladištima. Postupak kako otvoriti novu godinu na centralnom skladištu isti je kao i kod svih modula/skladišta Thor programa.

 

Ulazak u prošlu godinu

Dokumente (ulazne račune, odobrenje…) najbolje je unijeti u godinu u koju pripadaju. Ako koristite Thor.fin potrebno je raditi na taj način kako biste izbjegli da knjiženje dokumenata ne radi ispravno.

Kako ulazite u staru godinu u sustavu Thor? 

1. Pokrenete Thor te se ulogirate sa svojim podacima

2. Kliknete na GODINU u programu (donji lijevi kut glavnog izbornika programa, slika ispod) ili SERVIS -> PREGLED STARIH GODINA

3. Zatim odaberete godinu za koju trebate unijeti dokumente i potvrdite na OK.

4. Kada ste odabrali ispravnu godinu, ponovno se ulogirajte sa svojim podacima.

 

Za unos dokumenata u staroj godini potrebno je dozvoliti izmjene na način:

1. Kliknete na izbornik SERVIS–>SERVISNE REKONSTRUKCIJE–>DOZVOLI PROMJENE U OVOJ STAROJ GODINI.

2. Zatim vas program traži da unesete ime i prezime ovlaštene osobe koja radi izmjene u programu, odnosno osobe koja radi unos dokumenata. (Obavezno pročitati sva upozorenja prilikom odabira navedenih opcija)

3. Upišete ime osobe pa nakon unosa kliknete ENTER na tipkovnici i OK Slažem se.

Nakon što ste gotovi s unosom svih dokumenata u staroj godini, u “novoj” tekućoj godini potrebno je napraviti servisne rekonstrukcije kako bi program obuhvatio sve novo unesene dokumente i početno stanje nove godine. Preporuka je da se napravi i arhiva podataka u obje godine.

Za ulazak u tekuću godinu potrebno je ponovno pokrenuti Thor.

Servisne rekonstrukcije napravite na način:
– Kliknete na izbornik SERVISSERVISNE REKONSTRUKCIJEPOKRENI SVE SERVISNE REKONSTRUKCIJE 1-5

Završetkom servisnih rekonstrukcija javlja se prozor:

Ako otvarate nove šifre artikala koji su vezani za staru i novu godinu, potrebno je prvo otvoriti novu šifru artikla u novoj godini pa onda istu šifru otvoriti u staroj kako ne bi došlo do otvaranja krivih šifri.